Moteriškas psichologinis smurtas( pirma dalis )

Trumpai ir aiškiai. Turinys pradžiai.

a) Kokie psichologinio smurto tikslai?

b) Seksualinis šantažas

c) Kaltės komplekso sudarymas

d) Nepilnavertiškumo komplekso vystymas( Jei būtum tikras vyras, tai… )

e) Provokacijos

Kokie psichologinio smurto tikslai?

Paprasčiausias psichologinis dominavimas, ko pasekmėje į moters rankas pereina stambioji resursų dalis.  Gali kilti klausimas, ar moteriška prigimtis nėra nuolanki, atsiduodanti, nuoširdi? Evoliuciškai homo sapiens patelė turi 2 režimus:

Nuolankus, tikras moteriškas, mylintis, besirūpinantis.

Dominuojantis, manipuliatyvus resursų grobimo režimas.

Medžiotojų akmens amžiaus laikais, kai žmonės gyvendavo gentyse, stipriausias patinas turėdavo teisę poruotis su bet kokia jam patikusia partnere. Fiziškai sveika, galinti pagimdyti sveikus palikuonis( platūs klubai, evoliuciškai signalizuoja mažesnę persileidimo tikimybę, didesnis biustas statistiškai koreliuoja su  didesniu vaisingumu )

Kol, patraukli moteris būdavo saugoma ir išlaikoma stipriausio medžiotojo, jos instinktas būdavo “meilės režime”, jai nieko netruksta, ji gauna geriausius resursus, sekso mainai į resursus labai sėkmingi jos atžvilgiu.

Kai jos patrauklumas nukrisdavo į žemesnę stadiją, stipriausias medžiotojas  pakeisdavo ją labiau patrauklia patele. Atiduoti savo kūną neužtekdavo, jo vertė nebetokia aukšta kaip anksčiau,jai reikėjo išvystyti ypatingą socialinį jautrumą, nuovoką neverbaliniams signalams, kuriais  naudodamasi, ji galėjo išsaugoti savo gyvybę – t.y susirasti kitą arba kelis kitus savo  resursų donorus.

Meilės ir dominavimo režimas tai tiesiog išlikimo strategija išsivysčiusi per milijonus metų. Šiais laikais kai skatinama lyčių lygybė – moterim kišama mintis, jog turėti daug lytinių partnerių yra normalu, kaip ir vyrams. Turime štai tokį scenarijų. Kai moteris po pirmojų akto yra metama, jos smegenys įjungia resursu stokos, dominavimo režimą, kuriuo naudodamasi ji pasiekia  pirmą santuoką, kurios tikslas ištraukti kuo daugiau resursų

(  42% skyrybų Lietuvoje, Amerikoje 52%, pasaulyje apie 50% )

( 70% skyrybų bylų yra inicijuojamos moterų, USA health association duomenimis )

Praktiškai, kuo daugiau partnerių turėjo jūsų moteris, tuo daugiau šansų, jog būsite tas, ant kurio bandoma panaudoti sunkiai pastebimas taktikas, atimančias iš jūsų pasitikėjimą, sveiką nuovoką ir galų galiausiai resursus.

Dažniausiai scenarijus yra, jog naudojant emocini ir psichologinį smurtą, šeima paverčiama į matriarchalinę struktūrą, kurioje pasibaigus resursam inicijuojamas sekantis etapas – provokacija, piešianti smurtaujančio, geriančio vyro paveikslą, ko pasekmėje jis lieka basas, be vaikų ir su padidėjusia rizika  į savižudybę. Laiku atpažinus pavojaus ženklus galite išsaugoti savo gyvenimą, taigi ar esate susidūrę su:

Seksualinis šantažas 

Lengviausiai atpažįstamas, seksualinė provokacija, duodant  užuominas,jog vyro laukia seksas, bet tik poto, kai jis įvykdys tam tikrus reikalavimus. Vyras bando paimti moterį, tačiau būna švelniai atstumtas, ji nenuotaikoj, ji nuliūdus dėl to, jog jis jai neparodė meilės. Lengvesnio laipsnio prostitucija, jis patenkina jos užgaidas, materialiai – vakarienė restorane ir t.t. Praktiškai toks scenarijus jau iš esmės parodo, jog vyras nėra gerbiamas, jis tik paklusnus tarnas, apakęs savo instinktuose. Mūsų sociume yra įprasta, jog moteris kontroliuoja poravimosi procesą – praktiškai, jei vyras neparodo meilės dėmesio, t.y neparodo jog gali būti lengvai  kontroliuojamas, jai skaudės galvą, bus nenuotaikoj. Praktiškai jeigu turi daryti kažką, dėl to jog ji atsiduotų, tai jau rimtas manipuliacijos ženklas. “Mažuti aš turiu tai ko tau reikia, todėl noriu gauti tai ko reikia ir man”.

Kaltės komplekso sudarymas

  • Kažkas negerai, atrodai nuliūdus?
  • Nieko viskas puiku(pasyviai agresyvus tonas)
  • Tikrai?
  • Pats turėtum žinoti, jei mane mylėtum!

Sukarikatūrinau scenarijų, tačiau jis visiems pažistamas. Susipažįsti su partnere, pradedi draugaut, po kurio laiko jauti, jog kažkas negerai, pradedi jaustis kaip idiotas dėl neaiškios priežasties. Jos nuotaika sudirgus, bet neaišku dėl ko ir tu dažniausiai turi TEISINTI save dėl absurdiškiausių dalykų( komentuokit dalinkitės patirtim ) Praktiškai naudodamos ši psichologinį žaidimą, moterys galės vyra apkaltint bet kuo:

Esi dar jaunas? Jau seniai turėjai būti pasiekęs kažko.
Esi vyresnis? Esi per senas.

Pinigų stygius? Nevykėlis
Perteklius? Laikai ją uždaręs auksiniame narvelyje.

Eini į šoną? Gyvulys.Jinai eina į šoną? Nes negavo pakankamai šilumos.

Nenori ilgalaikių santykių? Jinai su tavim tuščiai išmetė savo laiką.

Draugaujat ilgai? Jinai atidavė savo geriausius metus tau, paaukodama karjerą, galimybes etc..

Praktiškai begalė pavyzdžių. Esmė yra sudaryti scenarijų, kuriame vyras teisinasi, taip atiduodamas psichologinę iniciatyvą kitai pusei.

Nepilnavertiškumo komplekso vystymas

“Šeip vyras turėtų”.. “Aš manau, jog tikras vyras”
“Tikri vyrai turi…” “Tikras vyras niekada ne..”

“Pasilgei kaip tikras vyras..”

Vyriškumo savoka mūsų sociume yra iškreipta, vyriškumas apibrėžtas taip, kad jis būtų daugiau naudingas tai pusei kuri bando nustatyt kontrolę. Mes vyrai savo savivertę susiejame su vyriškumo tapatybės įgyvendinimu, dažnai padiktuotų priešingos lyties salygom. Raumenų pūtimas, savo socialinio statuso kėlimas, dirbant UK,  ant BMW, kurio pagalba socialiniuose tinkluose gausime daugiau dėmesio. Mes gėdijamės būti savimi, būti silpni, daryti tai prie ko traukia širdis. Žinoma socialinis statusas yra saldus dalykas, prabangos pojūtis, su atitinkamai  karšta patele salia tavęs. Tačiau klausiu savęs ar tie norai nėra padiktuoti sistemos, kuri sukurta tam, jog vyras būtų pavaldus feminizuotai sistemai, kurioje jis yra įrankis glostantis moters ego, savo laiką kraują ir prakaitą transformuodamas į moters savivertės kėlimą, jos socialinio įvaizdžio gerinimą, prarasdamas savo sveiką protą, laiką, dėmesį, resursus ir pasitikėjimą savimi.

 

Grįžtant prie temos dar vienas būdas, kuriuo vyrai atiduoda savo savivertės kontrolę į moters rankas yra savo planų aiškinimas ir patarimo klausimas. Ji apipila jį nesvarbiom detalėm, kurios išblaško  jo dėmesį. Galų gale vyro pasitikėjimas savo adekvatumu yra sumažinamas ant tiek, jog dauguma sprendimų pereina į partnerės rankas. O geriausi vaistai nuo šito yra savo planų neatskleidimas, ko pasekmėje  sparnai nebus pakirpti iš anksto.

 

Provokacijos

Jinai paliečia temą, tavo draugai, šeima, ex, karjera ir atidžiai stebi tavo reakciją.Jeigu sureaguoji  jautriai, tu jau ant kabliuko. Provokacija, tai yra būdas patikrinti aukos jautrimą įvairiais atžvilgiais, kuriose vietose jo pasitikėjimas žemas. Tarkim pasiskundi,jog sunku koledže arba univere. Vėlesnio konflikto metu gali tikėtis atakos, kurioje figūruos tavo anksčiau atskleista silpnybė. Šeip neblogas būdas patikrinti savo partnerę, yra sumeluoti apie savo tariamą silpnumą ir poto pasižiūrėt ar jis nėra kreipiamas kaip ginklas į tavo charakterio žlugdymą.

Pabaigai

Aš noriu, jog komentuotumėt, pasidalintumėte tiksliom patirtim, nes ką parašiau, dažniausiai būna už uždarų durų ir tai šitas straipsnis yra tik mažoji dalis realybės.

Kalbėkit apie tai, nebijokit būdami savi tarp savų. Daugelis patirčių yra universalios ir pasikartojančios.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment